Ο Ούγγρος πρωθυπουργός κάνει επίθεση στην Ελλάδα για τους λαθρομετανάστες

Ευθύνες στην Ελλάδα για τα προβλήματα στα σύνορα Ουγγαρίας-Σερβίας επιρρίπτει ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ενώ αίσθηση προκαλεί σημερινή τοποθέτησή του, σύμφωνα με την οποία «μπορεί να καταλήξουμε να είμαστε μειονότητα στην ήπειρό μας».

Οι μετανάστες που φθάνουν στα νότια σύνορα της Ουγγαρίας εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ελλάδας, δήλωσε χθες ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

«Οι Έλληνες είναι υπεύθυνοι για τα δεινά στα σύνορα Ουγγαρίας-Σερβίας», υποστήριξε ο Όρμπαν, ο οποίος σήμερα σε νέες δηλώσεις του στο ουγγρικό ραδιόφωνο είπε πως η ροή προσφύγων και μεταναστών είναι «ατελείωτη» και, αν η Ευρώπη δεν προστατεύσει τα σύνορά της, μπορεί να έρθουν δεκάδες εκατομμύρια ακόμη».

«Η πραγματικότητα είναι ότι η Ευρώπη απειλείται από μαζική εισροή ανθρώπων, πολλές δεκάδες εκατομμύρια μπορεί να έρθουν στην Ευρώπη. Τώρα μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες, αλλά τον επόμενο χρόνο θα μιλάμε για εκατομμύρια και δεν υπάρχει τέλος σε αυτό», είπε.

«Ξαφνικά θα διαπιστώσουμε ότι είμαστε μειονότητα στην ίδια την ήπειρό μας», δήλωσε προσθέτοντας ότι η Ουγγαρία πρέπει να προστατεύσει τα σύνορά της και να εφαρμόσει κανόνες μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών που συρρέουν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης.

«Εμείς οι Ούγγροι, εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθερα στην Ευρώπη, οφείλουμε να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και να εφαρμόσουμε τους κανόνες της ΕΕ και στον ανατολικό σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης», είπε προσθέτοτας ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες «δεν θέλουν να καταγραφούν στην Ουγγαρία, θέλουν να πάνε στη Γερμανία, αλλά η Ουγγαρία δεν μπορεί να τους επιτρέψει να περάσουν, διότι αυτό θα δημιουργήσει τον κίνδυνο η Αυστρία να κλείσει τα σύνορά της». «Εάν η Γερμανία εκδώσει βίζες γι' αυτούς, μπορούμε να τους αφήσουμε να περάσουν», είπε.

Ο Όρμπαν, ο οποίος χθες χαρακτήρισε «γερμανικό, όχι ευρωπαϊκό πρόβλημα» τα όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό της χώρας του, επικρίνει έντονα την «αποτυχημένη» πολιτική της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, υποστηρίζοντας ότι η μαζική έλευση μεταναστών απειλεί τις «χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης».

Επιπλέον απέρριψε τις επικρίσεις για την απόφαση της κυβέρνησής του να εγείρει έναν φράκτη στα σύνορα με τη Σερβία. «Μην επικρίνετε την Ουγγαρία επειδή κάνει αυτό που είναι υποχρεωμένη να κάνει» λέει, επαναλαμβάνοντας πως η Βουδαπέστη ακολουθεί τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και «προστατεύει τα σύνορα της ΕΕ», δήλωσε από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε την Πέμπτη για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό, ενώ ανέφερε ότι εάν μετά την ολοκλήρωση του φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία, οι πρόσφυγες και μετανάστες αρχίσουν να μπαίνουν από τα σύνορα με την Κροατία, θα κατασκευαστεί φράχτης και εκεί.

 

Top