Ελάχιστοι εισακτέοι μπήκαν στη σχολή που επιθυμούσαν

 

 

Η αγωνία των υποψηφίων για την εξασφάλιση μίας θέσης σε τμήματα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ τα οποία οδηγούν στην αγορά εργασίας, αποτυπώθηκε περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά στα μηχανογραφικά δελτία. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας για τις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων, φαίνεται ότι τα 10 πιο περιζήτητα τμήματα των ΑΕΙ δηλώθηκαν στην κορυφή του μηχανογραφικού από 14.852 υποψηφίους, με το ποσοστό επιτυχίας (βάσει του αριθμού των θέσεων που δόθηκαν) να φτάνει μόλις το 12,62%.

Στα τεχνολογικά ιδρύματα, για τα 10 τμήματα με την υψηλότερη ζήτηση, το ποσοστό επιτυχίας έφτασε το 23,77%. Αν δούμε αθροιστικά την εικόνα για τα 20 τμήματα των πανεπιστημίων και ΤΕΙ, προκύπτει ότι δηλώθηκαν ως πρώτη προτίμηση από 18.427 υποψηφίους οι οποίοι διεκδίκησαν 2.725 θέσεις (ποσοστό επιτυχίας 14,7%).

Στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, το πιο χαμηλό ποσοστό επιτυχίας διαμορφώθηκε στην Ιατρική Αθήνας με μόλις 6,8% και ακολούθησε το Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Αθήνας με 8,35%.

Αμέσως μετά συναντάμε το τμήμα Ψυχολογίας Αθήνας, το οποίο δηλώθηκε ως πρώτη προτίμηση από 1.356 υποψηφίους, δόθηκαν 130 θέσεις και πέτυχε το 9,58%.

Στα τεχνολογικά ιδρύματα, το χαμηλότερο ποσοστό επιτυχίας διαμορφώθηκε στο τμήμα Φυσικοθεραπείας, το οποίο είδε φέτος τις βάσεις εισαγωγής να εκτοξεύονται σε επίπεδα Νομικής.

Πιο συγκεκριμένα, από τους 652 υποψηφίους που το δήλωσαν στην κορυφή του μηχανογραφικού, κατάφερε να εισαχθεί μόλις το 13,19%.

Στο αντίστοιχο τμήμα της Θεσσαλονίκης, το ποσοστό ήταν λίγο... ανεβασμένο, φτάνοντας το 17,2%. Ακολούθησε το τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Αθήνας, με ποσοστό επιτυχίας 20,52%.

Πολύ σκληρός ήταν ο ανταγωνισμός και στα τμήματα Μαιευτικής Αθήνας, Αισθητικής και Κοσμηματολογίας Αθήνας, Κοινωνικής Εργασίας Αθήνας κ.α.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι τα τμήματα τα οποία φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις από πλευράς ζήτησης σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, εδρεύουν όλα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, πλην ενός, που είναι στην Πάτρα.

Πρόκειται για άλλο ένα στοιχείο που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στις προτιμήσεις των υποψηφίων, καθώς βασικό κριτήριο στις επιλογές τους λόγω της οικονομικής κρίσης, ήταν να εισαχθούν σε τμήματα που εδρεύουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Διαβάστε επίσης

loading...
Top