Αρχική arrow Ιώσεις arrow Γριπη των χοιρων

Κοινοποιήστε το στα δίκτυα

Γριπη των χοιρων

 Σε περίπτωση που κάποιος πιστεύει στο παραμυθάκι της πανδημίας.. Προσωπικά πιστεύω οτι ήταν ένας τρόπος απο τις κυβερνήσεις για να κρύψουν για λίγο την ανικανότητα τους. . .και να δείξουν πως ενδιαφέρονται για τον κόσμο..εφόσον βέβαια πρώτα τα golden boys πλούτισαν εις βάρος του..

Δέκα ερωτήσεις για την γρίπη:

Ε:Η γρίπη αυτή είναι πολύ μεταδοτική;
Α: Μέσα σε λίγες μέρες από την πρώτη αναφορά της ασθένειας στο Μεξικό και στις ΗΠΑ έως σήμερα, η νόσος εξαπλώθηκε ταχύτατα, ωθώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναβαθμίσει την απειλή για πανδημία από το επίπεδο 3 στο επίπεδο 4 και τελικά χθες στο 5 (με ανώτατο το 6). Η γρίπη γενικά είναι μία από τις πιο μεταδοτικές ασθένειες.

Ε:Πώς είναι δυνατόν να μολυνθούμε; 
Α: Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από τους χοίρους σε εργαζομένους σε χοιροστάσια, εάν τους αγγίζουν χωρίς γάντια ή εάν ο χώρος έχει υψηλή υγρασία. Μπορεί να μεταδοθεί επίσης από μολυσμένο άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω των σταγονιδίων από τον βήχα και το φτέρνισμα ή μέσω αντικειμένων. Δεν μεταδίδεται από το καλά μαγειρεμένο χοιρινό κρέας.

Ε:Η μετάδοση της γρίπης των χοίρων θα σταματήσει το καλοκαίρι;
Α: Ναι, αλλά μόνο παροδικά. Η γρίπη των χοίρων «χτύπησε» στο τέλος της εποχής της γρίπης για το βόρειο ημισφαίριο. Η γρίπη φυσιολογικά σταματά το καλοκαίρι, αλλά επανέρχεται τον επόμενο χειμώνα.

Οι λόγοι της εξαφάνισής της τη θερινή περίοδο αποδίδο- νται στην αύξηση της ηλιακής ακτινοβολίας, που καταστρέφει τον ιό, καθώς και στο γεγονός ότι οι άνθρωποι περνούν λιγότερο χρόνο μαζί σε κλειστούς χώρους, μεταδίδοντας τη νόσο.

Ε:Πόσο χειρότερη μπορεί να γίνει η κατάσταση;
Α: Έως σήμερα, τα περιστατικά των ασθενών εκτός Μεξικού φαίνεται να είναι ήπια. Κανείς, όμως, δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πώς θα εξελιχθεί η νόσος και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι θα ήταν λάθος να εφησυχάσουμε με ένα ψεύτικο αίσθημα ασφάλειας. Το 1918, η μεγάλη πανδημία ισπανικής γρίπης, που σκότωσε 20-40 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ήταν κι αυτή αρχικά ήπια.

Ε:Τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευθούμε;
Α: Να πλένετε συχνά και καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή να τα καθαρίζετε με διαλύματα που περιέχουν αλκοόλ. Μην τρίβετε τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα σας με τα χέρια. Να αποφεύγετε την επαφή με άρρωστους ανθρώπους. Να κοιμάστε και να τρώτε καλά και να μην εξαντλείτε τον οργανισμό σας. Να αποφεύγετε, όσο είναι δυνατόν, τους κλειστούς χώρους χωρίς καλό αερισμό και τα αεροπορικά ταξίδια.

Ε:Να πάρουμε προληπτικά βιταμίνη C;
Α: Γενικά, οι εναλλακτικές θεραπείες, η διατροφική υποστήριξη του οργανισμού και τα τονωτικά βότανα περιλαμβάνονται στα συνιστώμενα μέτρα κατά της γρίπης. Σε περιπτώσεις επιδημίας, όμως, θεωρούνται τόσο αποτελεσματικά όσο ένα νεροπίστολο κατά μιας πυρκαγιάς στο δάσος.

Ε:Τα αντιικά φάρμακα καταπολεμούν την εν λόγω γρίπη;
Α: Ναι, η νόσος ανταποκρίνεται σε δύο αντιικά φάρμακα, την οσελταμιβίρη και τη ζαναμιβίρη.

Ε:Είναι τα φάρμακα αυτά ασφαλή για τα παιδιά;
Α: Η οσελταμιβίρη επιτρέπεται για παιδιά άνω του ενός έτους, αλλά σε παιδιά κάτω των 7 χρονών χορηγούνται χαμηλότερες δόσεις από αυτές των ενηλίκων. Η δράση της ζαναμιβίρης δεν έχει εκτιμηθεί για παιδιά μικρότερα των 7 χρονών.

Ε:Πώς δρουν τα φάρμακα;
Α: Και τα δύο δρουν αναχαιτίζοντας μια πρωτεΐνη της γρίπης, η οποία ονομάζεται νευραμινιδάση. Αν και τα φάρμακα δεν προλαμβάνουν τη μόλυνση, μειώνουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και τις πιθανότητες των ασθενών να μεταδώσουν τη νόσο.

Ε:Υπάρχει εμβόλιο για τη γρίπη των χοίρων;
Α: Όχι. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα εποχικά εμβόλια για τη γρίπη δεν προσφέρουν καμία ανοσία στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ο ιός της γρίπης των χοίρων, όμως, έχει απομονωθεί και οι ερευνητές εργάζονται για να παρασκευάσουν το κατάλληλο εμβόλιο.

Για προληπτική θεραπεία

Τα Κέντρα Ελέγχου και πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ συνιστούν προληπτική θεραπεία σε όσους:

*Έχουν επιβεβαιωμένα γρίπη των χοίρων ή υπάρχει σχετική υποψία ?Έχουν έρθει σε επαφή με αρρώστους και είναι υψηλού κινδύνου για επιπλοκές (με χρόνια νοσήματα, άνω των 65 χρόνων, μικρά παιδιά, έγκυοι γυναίκες κ.ά.)

*Έχουν πρόσφατα ταξιδέψει ή ζουν σε χώρες με επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου και είναι υψηλού κινδύνου για επιπλοκές ?Εργάζονται σε υγειονομικούς χώρους, ιδίως εάν είναι υψηλού κινδύνου για επιπλοκές

ιός της γρίπης των χοίρων είναι μια πρωτοφανής ανάμιξη ιών που συνήθως υπάρχουν στους χοίρους, τα πτηνά και τους ανθρώπους. Στο Μεξικό, όπου έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα αρκετοί θάνατοι, οι πρώτες ενδείξεις της επιδημίας έγιναν εμφανείς στα τέλη του φετινού Μαρτίου, με κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων τον Απρίλιο.

Η ανησυχία αξιωματούχων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αιτιολογείται από το γεγονός ότι οι χοίροι μπορεί να αποτελέσουν εστία γέννησης ενός νέου στελέχους υψηλής παθογένειας για τον άνθρωπο, με το συνδυασμό των γενετικών υλικών της γρίπης των χοίρων και της γρίπης των πτηνών. Οι χοίροι εμπλέκονται στην εμφάνιση νέων στελεχών ιών που ευθύνονται για δύο πανδημίες γρίπης τον 20ο αιώνα. Το αναπνευστικό σύστημα των χοίρων έχει υποδοχείς που καθιστούν τα ζώα αυτά ευάλωτα σε λοιμώξεις ταυτόχρονα από τους ανθρώπινους ιούς και από τους ιούς των πτηνών.

Τι ακριβώς είναι η γρίπη των χοίρων

Η γρίπη των χοίρων, είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική, οξεία, αναπνευστική ασθένεια των χοίρων. Η νοσηρότητα τείνει να είναι υψηλή και θνησιμότητα χαμηλή (1-4%). Ο ιός διαδίδεται μεταξύ των χοίρων από τα αερολύματα, καθώς και την άμεση ή έμμεση επαφή. Τα κρούσματα στους χοίρους εμφανίζονται όλο το χρόνο, με μια αυξανόμενη επίπτωση το φθινόπωρο και το χειμώνα. Πολλές χώρες εμβολιάζουν συνήθως τους πληθυσμούς χοίρων ενάντια στη γρίπη των χοίρων.

Οι ιοί της γρίπης χοίρων είναι συνηθέστερα το στέλεχος H1N1 (οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ο ιός που ευθύνεται για τη νόσο είχε ταυτοποιηθηθεί ως το στέλεχος Η1Ν1 ), αλλά υπάρχουν και άλλα στελέχη στους χοίρους (π.χ., H1N2, H3N1, H3N2). Οι χοίροι μπορούν επίσης να μολυνθούν με τους ιούς γρίπης των πτηνών και τους ανθρώπινους εποχιακούς ιούς της γρίπης. Ο H3N2 ιός χοίρων πιστεύεται πως αρχικά είχε εισαχθεί στους χοίρους από τους ανθρώπους. Μερικές φορές οι χοίροι μπορούν να μολυνθούν με περισσότερους από έναν τύπους ιών τη φορά, ο οποίος μπορεί να επιτρέψει στα γονίδια των ιών αυτών να αναμιχθούν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν ιό της γρίπης που περιέχει γονίδια από διάφορες πηγές. Αν και οι ιοί της γρίπης χοίρων είναι κανονικά συγκεκριμένοι και μολύνουν μόνο τους χοίρους, μερικές φορές μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια και στους ανθρώπους.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία;

Τα γενικά κλινικά συμπτώματα είναι παρόμοια με την εποχιακή γρίπη αλλά η αναφερόμενη κλινική κατάσταση κυμαίνεται ευρέως, από την ασυμπτωματική μόλυνση ως τη βαριάς μορφής πνευμονία με συνέπεια το θάνατο.

Καθώς η κλινική κατάσταση ομοιάζει με εποχιακή γρίπη, οι περισσότερες περιπτώσεις του ιού των χοίρων στους ανθρώπους έχουν ανιχνευθεί από τύχη, μέσω της εποχιακής επιτήρησης γρίπης. Οι ήπιες ή ασυμπτωματικές περιπτώσεις μπορεί να έχουν ξεφύγει της αναγνώρισης. Επομένως, η αληθινή έκταση αυτής στους ανθρώπους είναι άγνωστη.

Πώς μολύνονται οι άνθρωποι;

Οι άνθρωποι συνήθως αποκτούν τη γρίπη των χοίρων από τους μολυσμένους χοίρους, εντούτοις σε μερικές περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί, υπάρχει έλλειψη επαφής των ανθρώπων με τους χοίρους ή το περιβάλλον όπου οι χοίροι έχουν βρεθεί. Έχει υπάρξει μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, όμως έχει εμφανιστεί σε μερικές μόνο περιπτώσεις, ενώ περιορίστηκε στις στενές επαφές και τις στενές ομάδες των ανθρώπων.

Είναι ασφαλές να τρώει κανείς χοιρινό ή προϊόντα από χοίρους;

Ναι. Η γρίπη χοίρων δεν έχει αποδειχθεί πως μεταδίδεται στους ανθρώπους μέσω αυτού του τρόπου. Ο ιός της γρίπης των χοίρων σκοτώνεται από τις θερμοκρασίες μαγειρέματος (περίπου 70°C), που αντιστοιχούν στις γενικές οδηγίες για την προετοιμασία του χοιρινού κρέατος.

Πόσο πρέπει να ανησυχούμε;

Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση, ούτε πόσο γρήγορα εξαπλώνεται η ασθένεια. Οι ενδείξεις είναι αντικρουόμενες (θανατηφόρες στο Μεξικό-ήπιες στις ΗΠΑ). Κάθε φορά που εμφανίζεται ένα νέο στέλεχος γρίπης (όπως φαίνεται πως συμβαίνει και τώρα), το οποίο έχει αποκτήσει την ικανότητα να «πηδά» από άνθρωπο σε άνθρωπο, παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες και τις αρμόδιες αρχές υγείας μήπως έχει τη δυνατότητα να εξελιχτεί σε επιδημία ή και σε πανδημία. Η πανδημία της ισπανικής γρίπης το 1918 (που προκλήθηκε από μια μετάλλαξη του Η1Ν1) ήταν η πιο φονική της σύγχρονης εποχής, μόλυνε περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και σκότωσε πάνω από 50 εκατ. ανθρώπους, ιδίως νέους. Το 1957 η Ασιατική γρίπη (μια μετάλλαξη του ιού Η2Ν2 της ανθρώπινης γρίπης, σε συνδυασμό με μια μετάλλαξη της γρίπης των άγριων παπιών) σκότωσε 2 εκατ. άτομα, ιδίως ηλικιωμένους. Το 1968 μια μετάλλαξη γνωστή ως Η3Ν2, που ξεκίνησε από το Χονγκ Κονγκ, σκότωσε 1 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως, ιδίως άνω των 65 ετών.

Για την νέα περίπτωση της γρίπης των χοίρων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι είναι σοβαρή και ότι δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια πανδημία. Τονίζει όμως ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί σωστά η εξέλιξη της κατάστασης. Είναι ενθαρρυντικό ότι, αντίθετα με τα φονικά κρούσματα στο Μεξικό, σε άλλες χώρες (ιδίως τις ΗΠΑ που έχουν και τα περισσότερα λόγω γειτνίασης) τα συμπτώματα των ασθενών είναι πιο ήπια, γεγονός που ίσως σημαίνει ότι κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει στο Μεξικό. Πιθανώς υπάρχει σε αυτή τη χώρα εν δράσει ένας δεύτερος άσχετος τοπικός ιός, που όμως δεν θα επηρεάσει τον υπόλοιπο κόσμο. Ένδειξη πάντως ότι κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει, είναι ότι η νέα γρίπη των χοίρων πλήττει κυρίως νέους (που έχουν λιγότερα αντισώματα) και όχι ηλικιωμένους, όπως η συνήθης περιοδική γρίπη.

Υπάρχει θεραπεία;

Δύο συνήθη αντιγριπικά φάρμακα, το Tamiflu και το Relenza, φαίνεται να είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των μέχρι τώρα περιστατικών, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές. Επειδή όμως ο ιός μπορεί να αναπτύξει αντίσταση, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για πόσο καιρό τα φάρμακα αυτά θα είναι αποτελεσματικά. Είναι εξάλλου ακόμα αβέβαιο κατά πόσο μπορεί να είναι αποτελεσματικά τα αντιγριπικά εμβόλια κατά του νέου στελέχους, το οποίο είναι γενετικά διαφορετικό από άλλα στελέχη γρίπης. Από την άλλη, δεν υπάρχουν αποθέματα εμβολίων για το νέο ιό. Αμερικανοί επιστήμονες ήδη ετοιμάζουν ένα νέο εμβόλιο, όμως θα πάρει χρόνο για να τελειοποιηθεί και για να παραχθεί σε αρκετές ποσότητες από τις φαρμακευτικές εταιρίες, ώστε να καλύψει την τεράστια παγκόσμια ζήτηση - αν χρειαστεί. Αν πάντως ο ιός εμφανίσει διαδοχικά κύματα έξαρσης και υποχώρησης, όπως σε προηγούμενες περιπτώσεις, τότε θα υπάρχει περισσότερος χρόνος προετοιμασίας.

Έχει σχέση η γρίπη των πτηνών με τη γρίπη των χοίρων;

Το στέλεχος της γρίπης των πτηνών (Η5Ν1) που έχει προκαλέσει μερικούς θανάτους στην Ανατολική Ασία τα τελευταία χρόνια, αν και είναι επίσης γρίπη τύπου Α, είναι διαφορετικό από αυτό της γρίπης των χοίρων (Η1Ν1). Αν και οι επιστήμονες φοβούνται ότι η γρίπη των πτηνών έχει τη δυνατότητα πρόκλησης πανδημίας λόγω της ικανότητας ταχείας μετάλλαξης, μέχρι τώρα ουσιαστικά έχει παραμείνει ασθένεια των πουλιών και όσοι άνθρωποι έχουν κολλήσει, σχεδόν χωρίς εξαίρεση, εργάζονταν κοντά σε πουλερικά. Οι περιπτώσεις μόλυνσης των ανθρώπων μεταξύ τους από το Η5Ν1 είναι σπανιότατες προς το παρόν, συνεπώς δεν φαίνεται πως ακόμα η συγκεκριμένη γρίπη έχει αναπτύξει τη δυνατότητα εύκολης μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων - κάτι που μένει να διαπιστωθεί τώρα κατά πόσο συμβαίνει και στην περίπτωση της γρίπης των χοίρων.

Έχει σχέση η γρίπη των χοίρων ή των πτηνών με το κοινό κρυολόγημα;

Πολύ συχνά δημιουργείται σύγχυση, επειδή τόσο η γρίπη όσο και το κρυολόγημα προκαλούνται από ιούς που φέρνουν παρόμοια συμπτώματα, οπότε είναι σχεδόν αδύνατη η διάκρισή τους με βάση μόνο τα συμπτώματα. Πάντως η γρίπη έχει πιο έντονα συμπτώματα (ιδίως πυρετό και αίσθημα εξάντλησης) και κυρίως μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες επιπλοκές.

Μπορεί η γρίπη των χοίρων να φθάσει σε οποιαδήποτε χώρα;

Οι Αρχές πολλών χωρών (και στην Ελλάδα) ήδη παίρνουν προληπτικά μέτρα. Από τη στιγμή που τα ταξίδια είναι πια τόσο διαδεδομένα, είναι πιθανό ένας φορέας να τη μεταφέρει σε άλλη χώρα. Ο βαθμός επικινδυνότητας εξαρτάται από το τόσα εύκολα ο ιός μεταδίδεται σε άλλο άνθρωπο - κάτι που οι επιστήμονες ερευνούν. Τα συμπτώματα χρειάζεται μερικές μέρες για να εκδηλωθούν και στο μεταξύ ο ιός μπορεί να έχει εξαπλωθεί πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Μπορεί τελικά να υπάρξει κάποια στιγμή πανδημία;

Κάθε νέος ιός που μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων προκαλεί τέτοιο φόβο, επειδή το ανοσοποιητικό σώμα των ανθρώπων δεν έχει κατάλληλα αντισώματα. Οι περισσότερες χώρες έχουν στα συρτάρια τους σχέδια για μια τέτοια περίπτωση, που περιλαμβάνουν φάρμακα, εμβόλια και μέτρα απομόνωσης των φορέων - κάτι που ήδη κάνει το Μεξικό, απαγορεύοντας τις δημόσιες συγκεντρώσεις, κλείνοντας τα σχολεία κ.α.

Ποιες είναι οι κατάλληλες προφυλάξεις;

Οι συνηθισμένες. Συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι, αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη και το στόμα, αποστάσεις ασφαλείας από αρρώστους, μάσκα προσώπου κλπ.

Περιστατικό το 1976

Περιστατικό ιού της γρίπης των χοίρων εμφανίστηκε σε αμερικανικό στρατόπεδο στο Νιού Τζέρσεϊ το 1976, μετά την επιστροφή των στρατιωτών από τις άδειες των Χριστουγέννων. Ο ιός είχε συμπτώματα πνευμονίας σε τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες, ενώ ένας πέθανε. Ο ιός μεταδόθηκε μεταξύ των στρατιωτών κατά την εκπαίδευση, ενώ περιορίστηκε στα όρια των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Γραμμή επικοινωνίας για ύποπτα περιστατικά

Για οποιαδήποτε πληροφόρηση, που αφορά ύποπτο περιστατικό, λειτουργεί στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ η τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας 210 52 12 054 και 210 52 22 339».

0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτό το άρθρο!

Υποβολή σχολίου
Δεν θα δημοσιευθεί

Ειδοποίησέ με μέσω e-mail σε απαντήσεις
Συλλαβισμός Συλλαβισμός

chat

.

.

.

Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2015 Elxis.org. All rights reserved.
Copyright : Pame.gr   Valid XHTML 1.0 Transitional     Valid CSS!