Αρχική arrow Γονείς arrow ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

Κοινοποιήστε το στα δίκτυα

ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ

woman_cryΗ ενδοοικογενειακή βία, σύμφωνα με τη νομοθεσία, είναι η τέλεση αξιόποινης πράξης σε βάρος μέλους της οικογένειας. Περιλαμβάνει συνεχείς και επαναλαμβανόμενες επιθετικές πράξεις που βλάπτουν, χειραγωγούν ή ελέγχουν το θύμα.. Είναι το να φοβάσαι το/τη σύζυγο ή το/τη συντροφό σου…        
Η ενδοοικογενειακή βια παρατηρείται σε όλες τις χώρες, τις κοινωνικές τάξεις, τα μορφωτικά επίπεδα και συμβαίνει,τόσο στις ετεροφυλικές όσο και στις ομοφοφυλοφιλικές σχέσεις. Αν και η βία μπορεί να ασκηθεί και από τα δύο φύλα, στο 95% των περιπτώσεων το θύμα είναι η γυναίκα.Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την  ανάλυση  στοιχείων που αφορούν στις γυναίκες-θύματα βίας μέσα στην οικογένεια,διεξαγονται τα παρακάτω κύρια συμπεράσματα:
α)  Η διαδεδομένη  κοινωνική αντίληψη ότι η κακοποιημένη γυναίκα είναι συνήθως χαμηλού μορφωτικού επιπέδου μοιάζει να μην επιβεβαιώνεται. Σύμφωνα με τη στατιστική αξιοποίηση στοιχείων που αφορούν στην κακοποίηση γυναικών, 7 στις 10 γυναίκες είναι Δευτεροβάθμιας, Τεχνολογικής ή Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.     

 Σημειώνεται εδώ πως 3 στις 10 γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι Τεχνολογικής ή Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και επίσης 3 στις 10 είναι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Γίνεται έτσι αντιληπτό πως η γυναίκα μπορεί να καταστεί θύμα ενδοοικογενειακής βίας ανεξάρτητα από το μορφωτικό της επίπεδο.
β)  Μια γυναίκα μπορεί  να υπάρξει θύμα κακοποίησης ανεξάρτητα από την οικονομική της κατάσταση. Σύμφωνα με τα στοιχεία , 6 στις 10 γυναίκες που έχουν υποστεί κακοποίηση ανέφεραν ότι βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση.
γ)  Μια στις τρεις γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας -35%- παντρεύτηκε το δράστη, ενώ είχε δείγματα βίαιης συμπεριφοράς του (ψυχολογική, σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση) και πριν το γάμο μαζί του. Παρόλα αυτά τα δείγματα βίαιης συμπεριφοράς δεν αποτέλεσαν ανασταλτικό παράγοντα για την απόφασή της αυτή.
δ) Σχετικά με τη διάρκεια της σχέσης της γυναίκας με το δράστη, παρατηρείται ότι περίπου 2 στις 3 γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας βρίσκονται σε αυτήν τη σχέση περισσότερο από 10 έτη. Διαπιστώνεται έτσι πως  οι κακοποιητικές σχέσεις είναι συνήθως μακροχρόνιεςΤο γεγονός αυτό πιθανά να συνδέεται με την κοινωνική αντίληψη περί ανοχής της βίας, η οποία και οδηγεί τη γυναίκα να αποδέχεται την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.
ε) Από αυτοαναφορές προκύπτει πως 3 στις 5 γυναίκες που υπήρξαν θύματα  κακοποίησης  βιώνουν τόσο ψυχολογική όσο και σωματική βία.
στ) Η ίδια η κακοποιημένη γυναίκα φαίνεται πως αναζητά βοήθεια για την απεξάρτησή  της από την κακοποιητική σχέση. Αυτό διαφαίνεται από το γεγονός ότι 3 στις 4 γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας αναφέρουν πως έχουν αναζητήσει βοήθεια στο παρελθόν (Αστυνομία, Δικαστήρια, Νοσοκομεία, Πρόνοια κ.λπ.).
ζ) Αναφορικά με το δράστη ενδοοικογενειακής βίας φαίνεται πως, σε ποσοστό 82%, είναι ο σύζυγος του θύματος, σε ποσοστό 12% ο σύντροφος, ενώ, σε μικρότερα ποσοστά, παρατηρούνται και περιπτώσεις κακοποίησης της γυναίκας από άτομο του οικογενειακού ή κοινωνικού της περίγυρου (πατέρας, αδελφός, τέκνο, άλλο).
η) Σε σχέση με τα χαρακτηριστικά του δράστη δε διαφαίνεται να υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στη στη βία και στο  μορφωτικό ή το οικονομικό του επίπεδο.  Σημαντικό είναι, επίσης, πως η χρήση αλκοόλ και η κατάχρηση τοξικών ουσιών δεν αποτελούν την κύρια αιτία εκδήλωσης βίας, αλλά φαίνεται να λειτουργούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, έμμεσα.  
Σημαντικό επίσης είναι να γνωρίζει ο αναγνώστης πως  η ενδοοικογενειακή βία μπορεί να εκδηλωθεί με μια σειρά από διαφορετικές μoρφές, όπως: σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική και οικονομική.
Η σωματική κακοποίηση περιλαμβάνει επιθετικές πράξεις όπως: σπρωξίματα, τραβήγματα, χαστούκια, χτυπήματα με μέλη του σώματος ή με διάφορα αντικείμενα, δαγκώματα, μαχαίρωμα, τραβήγματα μαλλιών, κλωτσιές, μπουνιές. Στην ίδια κατηγορία ανήκει ακόμη και η απειλή επιθετικών πράξεων όπως οι παραπάνω. Τέλος, σωματική κακοποίηση θεωρείται και η στέρηση ή η απαγόρευση πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες.  Η σεξουαλική κακοποίηση περιλαμβάνει οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη χωρίς τη συναίνεση του θύματος.Στην περίπτωση της σεξουαλικής κακοποίησης περιλαμβάνονται ο βιασμός από σύζυγο, ο βιασμός σε ραντεβού, ο εξαναγκασμός σε πορνεία, ο εξαναγκασμός σε σεξουαλική πράξη με τρίτα πρόσωπα, ή/και η χρήση πορνογραφικού υλικού. 
Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως, στον ορισμό, περιλαμβάνονται και τα άτομα, τα οποία για λόγους υγείας δε είναι σε θέση να δηλώσουν τη συναίνεσή τους. Σημειώνεται, ακόμη, πως σεξουαλική κακοποίηση θεωρείται και η, με οποιοδήποτε τρόπο, μείωση της σεξουαλικής αυτοπεποίθησης του θύματος. 
Η ψυχολογική κακοποίηση αναφέρεται σε πράξεις όπως:  συστηματική μείωση του θύματος, απομόνωσή του απο το κοινωνικό πλαίσιο και  άρνηση οποιασδήποτε ψυχολογικής υποστήριξης. Η μορφή αυτή κακοποίησης εκδηλώνεται συνήθως με συμπεριφορές όπως συχνή, αυστηρή και κακοπροαίρετη κριτική, λεκτική μείωση, βρισιές, ή/και  με διακοπή της επικοινωνίας. Συχνά, ακόμη, ο δράστης τείνει να εκφοβίζει το θύμα μέσω ποικίλων απειλών.
Στην περίπτωση της οικονομικής κακοποίησης ο δράστης αναλαμβάνει αποκλειστικά τον οικονομικό έλεγχο της οικογενειακής ζωής και οδηγεί το θύμα στο να είναι απόλυτα οικονομικά εξαρτημένο.Ακόμη, ο δράστης συνήθως απαγορεύει στο θύμα να συμμετέχει σε οποιαδήποτε δραστηριότητα εκτός σπιτιού, εκπαιδευτική, οικονομική ή κοινωνική και τείνει να ζητά λεπτομερή καταγραφή των εξόδων του σπιτιού. Τέλος, ο δράστης, ασκεί σχεδόν πάντα αυστηρή κριτική στο θύμα για κακή οικονομική διαχείριση, ακόμη και όταν η τελευταία είναι η πλεόν αυτονόητη.
Στη χώρα μας  ψηφίστηκε  στις 24 Οκτωβρίου του 2006 ο Ν. 3500, κατά της ενδοοικογενειακής βίας,  που ισχύει από τον Ιανουάριο του 2007. Η ψήφιση του νόμου αυτού  καλύπτει ένα σημαντικό νομικό κενό και θέτει τις βάσεις για αποτελεσματικότερη πρόληψη και αντιμετώπιση του δυσάρεστου αυτού κοινωνικού φαινομένου.
Συνοπτικά, ο νέος νόμος  παρέχει στα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας τόσο στήριξη και ηθική συμπαράσταση όσο υλική συνδρομή και αποτελεσματική νομική προστασία.

0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

chat

.

.

.

Powered by Elxis - Open Source CMS.
Copyright (C) 2006-2015 Elxis.org. All rights reserved.
Copyright : Pame.gr   Valid XHTML 1.0 Transitional     Valid CSS!