Τι πρέπει να πω στο παιδί για τον κοροναϊό;

Ακόμα και αν δεν σας το πουν, πιθανότατα να ανησυχούν για τον κοροναϊό όπως και οι ενήλικες. Αυτή η ανησυχία ή και ο φόβος που μπορεί να αισθάνονται, ενδεχομένως να ενταθεί αν δεν γνωρίζουν βασικά στοιχεία για τα νέα δεδομένα της καθημερινότητας

Γι’αυτό είναι σημαντικό να μιλήσετε με ειλικρίνεια στα παιδιά, διότι αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα γύρω τους έχουν αλλάξει. Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε, παράλληλα ότι η γνώση είναι δύναμη και στην συγκεκριμένη περίπτωση το καλύτερο μέτρο για να τα προστατεύσετε αλλά και για να μάθουν τα ίδια να προστατεύουν τον εαυτό τους.

Τι λέω στο παιδί για τον κοροναϊό;

Ξεκινήστε, λέγοντάς του έγκυρες και πραγματικές πληροφορίες με τρόπο που να ταιριάζει στην ηλικία του. Εξηγήστε του ότι αποτελεί έναν νέο ιό και ότι οι γιατροί μαζί με τους επιστήμονες συγκεντρώνουν όλο και περισσότερα στοιχεία καθημερινά.

Μην του κρύψετε ότι αυτός ο ιός έχει επηρεάσει την υγεία πολλών ανθρώπων.

Πείτε του επιπλέον ότι οι επιστήμονες πιστεύουν πως οι περισσότεροι άνθρωποι θα είναι εντάξει, ειδικά τα παιδιά.

Εξηγήστε του, ωστόσο , ότι υπάρχουν άνθρωποι με επιβεβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, που ενδεχομένως να αρρωστήσουν αρκετά, αν κολλήσουν. Εάν παρατηρήσετε ότι είναι ανήσυχο, θα ήταν καλό να του υπενθυμίζετε συχνά ότι γιατροί και επιστήμονες καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να μας διατηρήσουν υγιείς.

Εξασκήστε μαζί με το παιδί συνήθειες προσωπικής υγιεινής, όπως είναι το συχνό και ιδιαίτερα επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό για τουλάχιστον είκοσι δευτερόλεπτα, ειδικά πριν το φαγητό του.

Υπενθυμίστε του να καλύπτει την μύτη ή το στόμα με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα αν φτερνιστεί ή βήξει ενώ αν χρησιμοποιήσει χαρτομάντηλο, θα πρέπει να το πετάξει σε κλειστό κάδο, αμέσως μετά την χρήση του. Αυτά τα μέτρα αποτελούν το βασικότερο «όπλο» προστασίας απέναντι στον κοροναϊό.

Παραμείνετε ψύχραιμοι και καθησυχαστικοί γιατί τα παιδιά καταλαβαίνουν όλα όσα τους λέτε αλλά μπορούν και να «νιώσουν» την ανησυχία στα λόγια σας. Να είστε διαθέσιμοι να μιλήσετε μαζί τους και να ακούσετε τις ανησυχίες ή οποιαδήποτε ερώτηση τους.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί γνωρίζει πως μπορεί να έρθει σε εσάς για τις απορίες του. Όσο συζητάτε μαζί του, είναι σημαντικό να αποφύγετε λέξεις ή εκφράσεις που μπορεί να κατηγορούν ή να στιγματίζουν άλλους ανθρώπους.

Αποφύγετε να κάνετε υποθέσεις αναφορικά με το ποιος μπορεί να μεταφέρει ή να μολυνθεί από τον ιό, καθώς οι ιοί δεν ξεχωρίζουν φυλή ή εθνικότητα. Εξίσου σημαντικό είναι να δίνετε προσοχή σε όσα τα παιδιά ακούν ή βλέπουν στην τηλεόραση ή το διαδίκτυο.

Είναι καλό να ενημερώνεστε, αποφύγετε όμως την υπερπληροφόρηση, διότι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους και στρες, τόσο στο παιδί όσο και σε εσάς.

Λαμβάνοντας αυτά υπόψιν, θα ήταν καλό να προσπαθήσετε να μην υπεραναλύετε την κατάσταση.

ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ομάδα ενημέρωσης Pame.gr

View all posts by ΟΜΑΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ →

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *